Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přírodní prostředky na ošetřování vlasů

 Základem pro krásné vlasy je strava s velkým počtem vitamínů a stopových prvků, dostatečné pití tekutin a hodně spánku. Velmi důležitý je také pohyb, který podpoří látkovou výměnu. Zkušenosti mnoha generací ukázaly, že spousta nedokonalostí se dá napravit pomocí přírody. Zdraví roste ve volné přírodě, jsou to často nejúčinnější přírodní prostředky a zdroje vitamínů z přírodní lékárny. 

Můžete si z nich připravit nálev nebo také odvar. Přibývající věk se projevuje hlavně na kvalitě vlasů. Ztrácejí barvu, jsou slabší, lámavější a začnou dokonce i vypadávat. Důvodem rychlejšího stárnutí vlasů může být i špatná výživa. Ve vašem jídelníčku nesmí chybět dostatek ovoce, zeleniny, luštěnin, které obsahují vitamíny a také stopové prvky. V důsledku toho nejsou vlasové kořínky dostatečně zásobovány výživnými látkami a vlasy jsou jemnější.   Naopak mastná a  tučná jídla musíte ze stravy vyloučit.

Rostlinky, které podporují růst vlasů

Obsahují hodně minerálních látek, vitamínů a aminokyselin, které se během oplachování dostanou ke kořínkům vlasů a předají jim část své vitality. K nejznámějším bylinkám patří bříza, cibule, kopřiva, lopuch, přeslička, šalvěj, tymián a zázvor. Třeba taková kopřiva patří ze všech bylinek k nejvíce používaným ve vlasové kosmetice. Obsahuje velmi cenné látky, minerály a vitamíny. Podporuje prokrvení pokožky, což přispívá k růstu vlasů. Pro růst vlasů je po každém umytí opláchněte odvarem z kopřiv.

Proti padání vlasů

Oloupejte kořen zázvoru a v lisu na česnek z něj vylisujte šťávu. Potírejte si s ní hlavu. Chcete–li mít vlasový porost bohatší, oplachujte si hlavu odvarem z kořene lopuchu 3krát týdně.

Léčebná kúra proti padání vlasů

Jedno vejce smíchejte s jednou lžičkou medu. Pokud máte vlasy suché, můžete přidat trochu rostlinného oleje. Všechny přísady dobře promíchejte a vmasírujte do vlasů. Nechejte 15 minut působit, pak vlasy důkladně spláchněte.

Pro lepší pokožku a zdravé vlasy

Některé bylinky mají zklidňující a  hojivý účinek. Na podrážděnou pokožku je dobrý heřmánek a kostival. U heřmánku si dávejte pozor na alergii. Měsíček se výborně hodí k ošetření citlivé pokožky vlasů, vyživuje délky vlasů a zjemňuje pokožku. V případě poranění ve vlasové části podporuje hojení

Když vás trápí suché vlasy

Se suchými vlasy si lehce poradí kopřiva, květ černého bezu, petržel nebo šalvěj.

S mastnými vlasy si umí poradit levandule, meduňka, měsíček a přeslička.

Na lupy je nejúčinnější heřmánek, kopřiva a tymián. Velice účinný je také Eukalyptový olej. Do šamponu, který běžně používáte, nakapejte několik kapek tohoto oleje. Eukalyptový olej obsahuje složky působící proti plísním. Když máte lupy, stačí pokožku hlavy potírat dílkem citrónu. Citrónová šťáva odstraňuje svědění hlavy, podporuje růst vlasů a zabraňuje jejich nadměrnému maštění.

Lesk vlasů

Světlým vlasům dodá lesk heřmánek a lipový květ.  Světlejší vlasy obohatí o sytější barvu cibule. Suché cibulové slupky vařte ve vodě asi 20 minut. Vlasy v odvaru umyjte.Černé vlasy získají krásnější odstín pomocí slupek vlašských ořechů. Dva šálky rozdrcených skořápek smíchejte s 1 lžící oleje. Rozmíchejte v horké vodě. V rukavicích naneste na vlasy. Také uvařený černý čaj dodá vašim vlasům krásný odstín a přirozený lesk. Vlasy budou tmavší a lesklejší.

Olivový olej

Vlasy pokryjeme tenkou vrstvou olivového oleje a vmasírujeme. Vlasy se více lesknou a vypadají zdravě.

Citrónová šťáva

Čtyři čajové lžičky citronové šťávy dáme do hrnce studené vody na poslední chvíli spláchnutí vlasů.

Jablečný ocet

Polovina šálku jablečného octa do litru vody na poslední spláchnutí vlasů.

Černé pivo místo tužidla

Černé pivo vmasírujte do vlhkých vlasů a pak si upravte účes. Chmel obsažený v pivu dodává vlasům lesk, zpevňuje je a podporuje jejich růst.

Užitečný žloutek vlasy jemně ošetří

Pečlivě oddělený žloutek nechte v hrnečku chvíli odpočinout. Žloutek pomalinku nalijte na vlasy a umyjte si hlavu.

Plnotučné mléko zjemňuje vlasy

Do vlhkých vlasů vetřete 1/8 plnotučného mléka, nechte působit

20 minut, pak vlasy opláchněte. Vlasy budou  nádherně hedvábné.